ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2019

Την Τετάρτη 22 Μαΐου οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Δ' εξαμήνου, με συνοδό εκπαιδεύτρια την κ. Σαμλίδου Θεοδώρα, επισκεύτηκαν το " Παιδικό χωριό" στο Φίλυρο.


Τις καταρτιζόμενες υποδέχτηκε η κοινωνική υπηρεσία με πολλή φιλικότητα. Οι σπουδάστριες παρακολούθησαν ένα 10 λεπτό  βίντεο, όπου εξιστορεί την πορεία της υλοποίησης  και ανοικοδόμησης του Παιδικού χωριού.


Το χωριό είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και λειτουργεί με δωρεές αλλά και εθελοντικές συμμετοχές σε δραστηριότητες. Είναι χτισμένο σε ύψωμα, κατάφυτο από δένδρα,  με υπέροχη θέα όλη τη Θεσσαλονίκη.


  2


Στο χωριό φιλοξενούνται  παιδιά ηλικίας από 3 έως 24 χρόνων. Κάθε σπίτι στεγάζει 5-8 παιδιά διαφόρων ηλικιών. Τα παιδιά προέρχονται από περιβάλλοντα απόρων οικογενειών ή ακατάλληλων πλαισίων, αλλά και κακοποιημένα. Σε κάθε σπίτι, υπάρχει μια "μαμά" και μία "θεία". Οι κυρίες αυτές φροντίζουν τα παιδιά με πολύ αγάπη και επιμέλεια, σαν να ήταν δικά τους.


Πολλές εθελόντριες κατασκευάζουν διάφορα παρασκευάσματα όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χυλοπίτες κλπ. προς πώληση, τα έσοδα από την πώληση των οποίων πηγαίνουν στο χωριό.


Κανένα παιδί δε στερείται τις εξωσχολικές δραστηριότητες: Φροντιστήρια, γυμναστήρια, μπαλέτο, ξένες γλώσσες κλπ. Υπάρχει οδηγός και μεταφορικό λεωφορείο για την κάλυψη των αποστάσεων.Στο παιδικό χωριό δεν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται Ομάδες, με συμμετοχή Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού αλλά και των Υπευθύνων γυναικών των σπιτιών, έτσι ώστε να αποτρέπονται ή να λύνονται τα διάφορα προβλήματα.


Στην ιστοσελίδα του Παιδικού χωριού, υπάρχει ένας κατάλογος με είδη πρώτης ανάγκης , έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να ενεργοποιείται και να προσκομίζει ό,τι μπορεί και θέλει, και όποτε επιθυμεί.


Ευχαριστούμε θερμά το Παιδικό Χωριό του Φιλύρου για την φιλοξενία και την ξενάγηση που πρόσφερα στις καταρτιζόμενες του ΙΕΚ και ευχόμαστε καλή δύναμη στο θεάρεστο έργο τους!